RSS

Puasa

Apa khabar murid-murid yang ust kasihi sekelian? ust harap murid-murid semua sihat sejahtera hendaknya. Insya Allah...kali ini ust ingin berkongsikan satu ilmu yang bertajuk


 Adakah kamu semua tahu dan sudah menghafal maksud puasa secara umumnya? jika kamu semua belum mengetahui dan belum menghafal maksud puasa, kamu bolehlah membaca dan menghafal maksud ringkas mengenai puasa dibawah ini.


setelah kita mengetahui apakah maksud puasa secara umumnya, kita mestilah mengetahui jenis-jenis puasa pula. Tidak semua hari,bulan dan tahun kita boleh berpuasa. jadi bagi memberikan lebih kefahaman kepada kamu semua, ust shah telah membahagikan kepada 4 pembahagian puasa iaitu puasa yang wajib, sunat, makruh dan haram kita lakukan. 


berikut adalah waktu-waktu yang wajib kita puasa dan sunat kita berpuasa


berikut adalah waktu yang makruh kita berpuasa dan haram untuk kita berpuasa. 


semasa kita berpuasa, terdapat pelbagai perkara yang ditegah ( dilarang ) untuk dilakukan semasa berpuasa dan perkara tersebut boleh membatalkan pahala puasa malahan boleh juga membatalkan puasa.
berikut merupakan perkara yang dilarang ketika berpuasa secara umumnya

semasa kita berpuasa, terdapat pelbagai perkara yang disunatkan untuk kita lakukan dan ia boleh menambahkan pahala puasa dan juga dapat menjadikan puasa yang kita lakukan adalah puasa yang diterima oleh Allah SWT. Insya Allah. berikut merupakan antara amalan dan perlakuan yang baik ketika berpuasa secara umumnya. 


Sampai disini sahaja perkongsian ilmu untuk kali ini. Jika terdapat apa-apa persoalan tentang tajuk yang ust kongsikan pada kali ini, bolehlah menulisnya di komen yang terdapat dibawah atau boleh juga dibawa persoalan tersebut kedalam kelas untuk sesi perbincangan bersama Ust Shah nanti. segala kesilapan dan kekurangan itu datangnya dari diri ini yang leka dan lalai dan segala kebaikan dan kesempurnaan itu datang dari Allah SWT yang maha sempurna lagi maha agung tuhan sekelian alam. Sekian.. 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment